Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

"Itt jövök én a képbe, hogy rendet teremtsek a térben"- interjú Nemes Dorottyával

Kerma Design
2022. 05. 02. 15:42:00

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végigjárnod? 

Alapvetően nem lakberendezőnek készültem: kisgyerekként még divattervező szerettem volna lenni, de később ez az elképzelés megváltozott. A családom inkább olyan pálya felé terelgetett, amelyben kreatív lehetek, mégis hagyományos „szakma”. Így szereztem meg 2020-ban okleveles építészmérnöki diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán. Ennek köszönhetően egyszerre több dologgal is foglalkozhatok: épületeket rajzolhatok és tervezhetek egy építészirodában, "civilben" pedig a lakberendezési hobbimnak élhetek.

Végül így is divattervező lettem, csak nem embereket, hanem lakásokat és házakat öltöztethetek fel kívül-belül, amit most már sokkal inkább a magaménak érzek.

  


Miért szereted ezt a szakmát? 
Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább? 

A lakberendezésbenszámomra két dolog a legizgalmasabb.

Az első, amikor a megrendelő körülírja, hogy milyen elképzelései vannak, milyen színeket szeretne látni az otthonában, és ennek alapján kialakul a fejemben az első stílusirány. Ez olyan nagyszerű, kreatív érzés, amely utána napokig kísér és a gondolataim sokszor ekörül forognak.

A második „kedvencem”, amikor a látványterv képkockái elkezdenek kitisztulni, a laptop „renderelni” kezd, azaz kimenti a végső beállítások alapján a fotorealisztikus tervet. Ekkor minden a helyére kerül a burkolatoktól kezdve az utolsó díszpárnáig. Nem titok, hogy még a dekorációs gyümölcsös tálat is a tervezendő színekhez szeretem igazítani.

 

 

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

Egyértelműen azt, hogy bízzon bennem, és átvehessem a válláról  a burkolat- és bútorválasztás terhét. Sokszor találkozom azzal, hogy az illetőnek van elképzelése, de stílusát tekintve nem egységes, többféle irány is tetszene neki.Itt jövök én a képbe, hogy rendet teremtsek a térben - legjobb tudásom szerint.

 

 

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban? 

Többnyire 3-4 fős családok első otthonának tervezésében segítek.

 

 

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

Az üres lakás mindig könnyebb, hiszen egy üres alaprajz vagy üres belső tér láttán azonnal egyedi ötletek ugranak be, míg egy átalakításnál elviszi a gondolataimat a már meglévő elrendezés, színvilág, bútor stílus. Ott mindig nehezebb felmérni, hogy mi maradhat, mi mehet, miből kellene új, mi az, amit a megrendelő mindenképpen meg szeretne tartani, és amihez jó lenne igazítani a terveket. Emiatt viszont egy átalakítás sokkal látványosabb: szeretem az előtte-utána képeket egymás mellé tenni.

 

 

Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

Vannak stílusok, amelyek közelebb állnak a szívemhez, de minden tervemet nagyon szeretem, nem tudom kiemelni egyiket vagy másikat. Voltak nehezebbek és voltak könnyen tervezhetőek, de a végeredmény mindegyiknél olyan lett, amelyet szívesen mutatok meg bárkinek, és remélem, hogy a megrendelő is mindig örömmel tér haza új otthonába.

 

 

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

Az otthonokat sosem az aktuális trend alapján tervezem, hiszen mindenkinek megvan a saját ízlése, irányzata, amit szeretne maga körül látni. Emiatt a megrendelőimet megkérem, hogy töltsenek ki egy kérdőívet,amely alapján körvonalazódik a stílus, és onnantól már sínre került a dolog. Persze követem, hogy milyen új megoldásokat, anyagokat, színeket hoznak divatba, és ezeket szeretem is alkalmazni, de az irányt alapvetően mégis az illető elképzelései határozzák meg.

 

 

 

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

A nagyon letisztult modern minimál a kedvencem, ahol fekete, fehér, szürke és faanyagok váltakoznak. Számomra ez a legátláthatóbb stílus otthonra.

 

 Mesélj egy kicsit a saját otthonodról. Milyen tárgyak és színek vesznek körül?

A fentiekkel ellentétben jelenlegi otthonunk kicsit mediterránabb stílusban készült - bár ez nem az én érdemem: vágott tégla falburkolat,bézs színek és sok fa jellemzi. Pihentető, meleg és otthonos a hangulata, mindig jó ide hazatérni.

 

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek? 

A környezetem szerint látható a kezem nyoma a látványterveken, bár én ezt eddig nem vettem igazán észre. Ha nyitottnak érzem a megrendelőt arra, hogy kicsit más stílusú terveket is kipróbáljunk, azt mindig nagyon szeretem, de van olyan, aki egyértelműen egy dizájnhoz ragaszkodik. Ebben az esetben nem erőltetek semmit, hiszen az a legfontosabb, hogy akinek az otthona lesz, az legyen a legelégedettebb.

 

Lehet-e tudni, milyen meg nem valósított terveid vannak még a lakberendezés terén? 

Szeretnék egyszer majd egy komplett kivitelező csapattal dolgozni, akikkel együtt lehetne ötletelni a legjobb megvalósítási módon is, és amitől magam is fejlődni tudnék a tervezés terén.

 

 

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

 

Eddig szinte mindenki nyitott volt a 3d falpanel ötletekre: volt, akinek nappaliba került a TV mögé,vagy hálószobai dekoráció lett, és persze az előszobákban is közkedveltek.

 

 

Szerinted mitől egyediek a Kerma bőrpanelek

Nekem a változatos alakjuk miatt tetszenek: egyedi módon lehet egymás mellé forgatni őket, érdekes mintákat kialakítva.

 

 

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

 

Mivel nekem a lakberendezés a hobbim is egyben, így igazság szerint azzal töltöm a legtöbb szabadidőmet, de a kiskutyámmal és a párommal sokat sétálunk, kirándulunk, és nagyon szeretünk belföldi vendégházakat látogatni – amelyek persze lakberendezési szempontból mindig egyfajta inspirációt is jelentenek.

Nemes Dorottya weboldalát ide kattintva tekintheti meg. 

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendező