Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Varsányi Valentinát, a Harmónia Lakberendezés tulajdonosát kérdeztük

Varsányi Valentinát, a Harmónia Lakberendezés tulajdonosát kérdeztük
Riportsorozatunk legújabb részében Varsányi Valentina lakberendezőt kérdeztük. Valentina munkásságát a Harmónia Lakberendezés weboldalon lehet megtekinteni. Ha pedig kíváncsi a kérdéseinkre adott válaszaira, akkor tartson velünk. 

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod? 

Jó pár vargabetűt leírtam, mire megtaláltam az utam. Az eredeti szakmám könyvelő, de ez olyannyira nem az én világom, hogy egy percet sem dolgoztam a pályán.

Inkább logisztikát tanultam, és 12 évig dolgoztam autóiparban logisztikusként, amit nagyon szerettem.

Gyerekkoromban folyton rajzoltam és kézműveskedtem, és időnként előszeretettel rendeztem át a parányi szobámat, tologattam át a bútorokat, vagy variáltam át a dekorációkat a polcokon, sőt volt, hogy tiniként engedély nélkül tapétáztam át a szobám falát. A kreatív hobbik, az alkotás mindig az életem része volt, mégis maga a lakberendezés csak a saját házunk építése közben kezdett igazán érdekelni. Az első gyermekünk 1 éves korában kezdtem el a lakberendező iskolát, és két év múlva a második gyermekünket várva, nagy pocakkal vizsgáztam. Később egy lakberendező stúdióban helyezkedtem el, ahol négy évig dolgoztam alkalmazottként, mielőtt elindítottam volna a saját vállalkozásomat.


Miért szereted ezt a szakmát? 
Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább? 

Egyrészt az alkotást magát. Másrészt a változatosságot. Nincs két egyforma otthon, nincs két egyforma ember, így minden megbízás más, és minden projekt egy új kihívás. Nincs két egyforma napom, így sosem unalmas. A legeslegjobb része pedig az, amikor az ügyfél elégedetten távozik, és hab a tortán, amikor egy új megbízással visszajön

 

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

Mindenekelőtt a kölcsönös bizalmat, amit megelőz egy kölcsönös szimpátia. Az ügyfelek bepillantást engednek a mindennapjaikba, beengednek a személyes életterükbe,megismerem a családstruktúrájukat, az életvitelüket, a szokásaikat, preferenciáikat. A magam részéről mindezt bizalmasan kezelem, és teljes elfogadással, nyitottsággal fordulok feléjük. Így lesz a végeredmény igazán személyre szabott.

 

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban? 

A legtöbb esetben magánszemélyek bíznak meg új otthonuk megtervezésével, vagy meglévő lakás, ház felújításának tervezésével. De tervezek irodákat, üzlethelyiségeket is, ezek mind nagyon izgalmas feladatok.

 

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

Kétségkívül könnyebb egy üres lakást tervezni, főleg az elejétől. Ha lépésről lépésre tervezünk mindent, akkor szépen egymásra épülnek a folyamatok, és az egész kevesebb kompromisszummal jár.

Az átalakítás során sokszor kell meglévő kiállásokhoz igazodni, vagy nincs lehetőség falat mozgatni, így picit jobban meg van kötve a kezünk. Ettől függetlenül az átalakítás is tud izgalmas lenni, és ez esetben is lehet szuper enteriőröket alkotni.

 

Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

Ó, igen, természetesen, sőt kettő is!

 Az egyik legkedvesebb megbízásom egy ügyvédi iroda volt. Az ok, amiért számomra nagyon különleges volt az egész projekt, hogy távtervezéssel kellett megoldanom. Én Győr mellett élek, a megbízást pedig Debrecenből kaptam. Nem tudtam személyesen ott lenni, de mindent megoldottunk videóhívásokkal, email-ben, telefonon.

Életem egyik legizgalmasabb projektje volt.

A másik, szívemnek nagyon kedves munka pedig egy élelmiszerbolt tervezése volt.

Érdekesség, hogy mindegyik enteriőrben bordázott falpanel a központi eleme a design-nak. Az élelmiszerboltban még a mennyezetre is került belőle

A folyamatban lévő munkák közül pedig egy Chalet stílusú otthon az, ami minden szempontból nagyon különleges számomra.

 

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

Folyamatos tanulással. Workshopok, webinárok, szakmai cikkek, kiállítások, a piac folyamatos „szemmel tartása”.

 

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

A leggyakrabban modern stílust kell terveznem, melyet én magam is nagyon kedvelek. Ezen kívül nagyon szeretek loftot tervezni, illetve újabban a japandi stílus is bekúszott a kedvenceim közé.

  

Van olyan tervezési feladat, ami különösen kedves a szívednek?

A gyerek- és ifjúsági szobák tervezése mindig nagy öröm számomra, továbbá imádok legénylakásokat tervezni!

Mit javasolsz az építkezőknek, felújítóknak, mikor, melyik fázisban érdemes bevonni a lakberendezőt a folyamatokba?

Erre mindig azt szoktam mondani, hogy minél korábban, annál jobb. Szerencsés, ha már a tervezési folyamatba be tudunk kapcsolódni. Már ekkor tudunk tenni olyan javaslatokat, amik lehet, hogy csak apróságok, de funkcionálisabb vele a tér, vagy költséghatékonyabb a kivitelezés.

Ha akkor keresnek meg, amikor már a festő dolgozik az enteriőrben, akkor sokkal több kompromisszummal járhat a tervezés, kivitelezés.

És azzal is kell számolni, hogy minden lakberendezőnek vannak épp futó projektjei, kevés az olyan, aki egy megbízásnak azonnal neki tud állni. Tehát előfordulhat, hogy a megkereséstől számítva 2 hónap múlva tudja megkezdeni a tervezést!

 

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

Elsősorban fiatalok nyitottak rá.

Én nagyon sok helyre és több stílushoz is szívesen ajánlanám. A modern stílusba szinte bármelyik falpanel beilleszthető. Lofthoz, japandihoz a lamellás falburkolat szuper választás. Helyiségek tekintetében, előszeretettel alkalmazom nappaliban, hálószobában, gyerekszobában, de üzlethelyiségekben, irodákban úgyszintén kitűnő választás.

 

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

A szabadidőmben is kreatív tevékenységekkel kapcsolódom ki. Elsősorban kalligráfiázom, és ez valójában hobbiból már egy második hivatássá nőtte ki magát. Ezen kívül festek, rajzolok, olvasok, és mindennap töltekezem a természetben is a kutyáimmal.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezés lakberendező