Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Itt jársz: > Kezdőlap >

Úton a lakberendezővé válás felé - Beszélgetés Ferik Judittal

Kerma Design
2021. 11. 23. 01:02:51
Úton a lakberendezővé válás felé - Beszélgetés Ferik Judittal
Sokak számára a lakberendezői pálya ma is igen népszerű. Riportunkban a Stílusház Művészeti Magániskola egyik hallgatóját kérdeztünk meg a lehetőségekről, tapasztalatairól és jövőbeli terveiről.

Hogyan kerültél a lakberendezői pályára? Miért ezt az oktatási intézményt választottad?  Mi a tapasztalatod az oktatással kapcsolatban?

 

Számomra a lakberendezés a pályamódosítás lehetőségét adja meg, egy olyan szép szakma irányába, ahol kibontakoztathatom a kreativitásomat, kamatoztathatom az ötleteimet, vizualitásomat. Azért a Stílusház Művészeti Magániskolát választottam, mert szimpatikusnak találtam a hosszú képzési időt, ez számomra azt jelezte előre, hogy alapos szakmai és gyakorlati tudásra tehetünk szert. Nem csalódtam, mert valóban színvonalas oktatást kapunk nagy szaktudású tanároktól.

  ferik-judit-kerma-design

 Mi az, ami vonzott a pályához?Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább? 

 

Ami a kezdetektől ott motoszkált bennem, az a saját házunk építésekor manifesztálódott: rájöttem, hogy lakberendezéssel szeretnék foglalkozni.

A lakberendezői munka rendkívül kreatív,változatos, és izgalmas. Mint ahogy nincs két egyforma megbízó, úgy nincs két egyforma projekt sem, így aztán a kapott feladatok is mindig mások. Fontos szempont az is, hogy az időbeosztás is teljesen rugalmas.

Hol töltötted a gyakorlati időszakod? Milyen tapasztalataid voltak?

 

Volt szerencsém Vermes Dóra enteriőrtervező (PureCreativeDesigns) mellett fél évet gyakornokoskodnom, amivel nagyon jó tapasztalatot szerezhettem, hiszen beleláthattam valós tervezési folyamatokba. Dóra fokozatosan adta a feladatokat, egyre komplexebbeket, és később pedig önállóan is vezethettem egy-egy kisebb projektet.

  ferik-judit-lakberendezo

Lakberendezésen belül mely terület vonz leginkább? Magánszemélyek otthonain vagy esetleg/inkább nagyobb projektek megvalósításán dolgoznál szívesebben? Egyénileg vagy csapatban szeretsz inkább dolgozni?

 

Mivel pályám elején vagyok, nyitott vagyok minden lakberendezési területre, de ha mindenképpen meg kell nevezni egyet, akkor leginkább a lakástextilek vonzanak, ebbe beletartoznak a kárpitok, szőnyegek, falpanelek, és a függönyözés is.

Egyelőre magánszemélyek otthonain dolgoztam, de szívesen kipróbálnám magam nagyobb projektek megvalósításán is (pl. szállodák belsőépítészeti tervezése).

Jellemzően egyéni munka folyt eddig, azonban most az iskolai projekt kapcsán csapatban kell dolgoznunk, ahol projektvezetői szerepkört töltök be.

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik az, ami hozzád közelebb áll?

 

Függ a feladattól, adottságoktól, igényektől. Üres lakásnál sok esetben szabadabb a kezünk, míg az átalakításnál lehetnek megkötések, de mindkettőben van kihívás és fantázia. Egy közös titka van csupán: a jó térszervezés.

  design-otthon-ferik-judit

Szerinted hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

 

Ha valaki elhivatott a lakberendezés iránt, akkor észre sem veszi, és szívja magába az információkat. Magam is szenvedélyesen kutatom az újdonságokat, rendszeresen járok kiállításokra, szakmai továbbképzésekre.

 

 

Lehet tudni mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

 

Az ember az idő és a munkája során folyamatosan változik, formálódik, így az ízlése és a stílusa is. Minden stílusban meg lehet találni a szépet, számomra a szépség a terek és formák letisztultságban, az egyedi megoldásokban, és a berendezések esztétikájában és funkcionalitásában rejlik.

 

 

Mesélj egy kicsit a saját otthonodról. Milyen tárgyak és színek vesznek körül?

Mindig törekszem időt álló, praktikus, és funkcionális berendezésekkel körül venni magam. Alapvetően nagyon szeretem a monokromitást, ill. a finoman harmonizáló világos színeket, és a természetes fa (tölgy, dió) melegséget adó színét.

 

Van-e álom projekted? Valamilyen kitűzött nagy cél, amit szeretnél elérni szakmailag?

 

A lakberendezés egy rendkívül bizalmi feladat, és azt gondolom, akkor lesz egy projekt álom projekt, ha ezt a bizalmat teljes mértékben megkapjuk, és a tervezési folyamat ezáltal igazán élvezetes lesz.

Nagy vágyam valami maradandót alkotni, ami az utókor számára is fennmarad, pl. részt venni egy kastély enteriőr tervezésének teljes koncepciójában és megvalósításában.

 

 

Hova terveznél falpaneleket, milyen megoldásokat ajánlanál ügyfeleidnek? Milyen előnyeit látod a falpaneleknek? Illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

 

Gyakorlatilag bárhová és bárkinek. A falpanelek szuper látványosak és praktikusak, hiszen hangulatot varázsolnak, és védelmet adnak a falnak. Magam is terveztem már nappaliban tv falnak, gyerekszobában ágyvégnek, előszobában az előszoba szekrény betétjének. Dekorációs elemként jöhetnek az extrém megoldások is.

 

 

 

Te is ismered a cégünk által gyártott Kerma műbőr falpaneleket. Szerinted mitől egyediek a Kerma bőrpanelek? 

 

Kerma műbőr falpanelek sokszínűsége, formája, mintája, elrendezése tengernyi lehetőséget kínál nekünk, csak a képzelet szab határt. A variációk végtelen sora miatt lesz mindig egyedi a végeredmény.

 

 

Mit ajánlanál a nem kimondottan lakberendezőknek, hanem lakberendezés iránt érdeklődőknek, honnan inspirálódjanak? 

 

Lakberendezés iránt érdeklődők leginkább lakberendezési magazinokat olvashatnak mind a nyomtatott sajtóban, mind internetes felületen, ill. részt vehetnek a minden évben megrendezett lakás témájú rendezvényeken. Egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni a stílusos milánói bútorkiállításra is, ahol a legújabb trendeket, és designt vetítik előre.

 

 

A lakberendezésbe fektetett tanulmányaid mellett a szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

 

A családommal töltött idő mellett az utazás tölt fel leginkább – innen folyamatosan inspirálódom is, szélesítem a látóköröm. Ezen kívül bármilyen kreatív és alkotói tevékenység szóba jöhet, akár a főzés, akár a dekorálás.

Judit Instagram oldala: @ferik_judit_interior_designer

judit-ferik-kerma-riport-blog-dekorpanel

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezés lakberendező stílus