Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Riportot készítettünk! Harmóniagyár - Otthon újratöltve

Kerma Design
2022. 06. 12. 21:18:56
Riportot készítettünk! Harmóniagyár - Otthon újratöltve
Asztalos-Izer Boglárka és Tóth Viktória válaszolt kérdéseinkre. :)

1. Hogyan és miként fogalmazódott meg bennetek a Harmóniagyár ötlete? A Facebook oldalatokon említettétek, hogy a homeofficeban töltött idő volt az első ötletmorzsa. Mesélnétek erről?

Valóban a homeoffice, tehát az otthonról való munkavégzés időszaka indította el bennünk ezt a gondolatot. Ez és a saját belső motivációnk eredménye, hogy belevágtunk az otthonrendszerezéssel kapcsolatos elképzeléseink megvalósításába. Mind a ketten szeretjük a harmonikus tereket, otthonokat, melynek úgy hisszük, elengedhetetlen része a rendszerezettség, a strukturáltság. Hiszen egy jó rendszert, mely megkönnyíti a mindennapokat, egyszer kell kitalálni, utána már elég fenntartani, csiszolgatni. Emellett szeretünk emberekkel foglalkozni, tanítani, mentorálni, és az olyan projekteket, ahol ezt kreativitással, két kézzel végzett munkával is párosíthatjuk, mely során létrehozhatunk valami esztétikusat és egyben hasznosat. Mindez megtalálható ebben a szakmában, és még ennél is több, hiszen míg az egyik oldalról az ügyfél számára létrehozunk egy rendszerezett, harmonikus otthont, addig a kiszelektált, számukra már nem hasznos, de még jó állapotú tárgyakat adomány formájában más rászoruló embereknek, családoknak tudjuk adományozni. Ezáltal nemcsak embertársaink, hanem a környezetünk számára is jót cselekszünk.

falburkolat-otthon-design-harmonia

2. Akik egy kicsit is otthonosan mozognak az otthonrendszerezésben, akarva-akaratlanul felmerül Marie Kondo neve. Nektek mi a véleményetek a munkásságáról, inspirált-e titeket a módszerei?

Egyértelműen igen, hiszen az általa kidolgozott rendszer nagyon emberközeli, viszonylag könnyű elsajátítani, és ezzel a módszerrel rengeteg embernek segített már megtisztítani, rendbe tenni otthonát. Természetesen rendszerezéskor mi is hasznosítjuk egy-egy praktikáját, tippjét, mint például csak az örömet okozó tárgyak megtartása vagy a hajtogatási módszerek némelyike, ugyanúgy, ahogy más otthonrendszerezők is, de nem csak ezt követjük.

3. Hogyan működik a gyakorlatban a munkátok? Milyen jellegű kérdésekkel, problémákkal kereshetnek meg titeket az emberek? Csak otthonokat vagy akár irodákat is vállaltok?

A megkeresés oka bármilyen, az otthon rendszerezésével kapcsolatos kérdés vagy probléma lehet. Ha az ügyfél felveszi velünk a kapcsolatot, az első lépés egy nagyjából egy órás, előre leegyeztetett személyes vagy online konzultáció, mely során egyeztetjük az igényeket, felmérjük a rendszerezendő területet, felvázolunk egy tárolási módszert és szelektálási tippeket is adunk, melyek segítenek hatékonyabbá, gyorsabbá tenni ezt a fontos fázist. Ha az ügyfél számára elég egy konzultáció, mely segíti az elindulásban, akkor úgy alakítjuk a beszélgetést, de amennyiben igényel további közös munkát, ennek tükrében tervezzük a következő lépéseket. Tapasztalatok alapján a legtöbb ügyfélnél a szelektálási szakasz a leghosszadalmasabb folyamat, így ezt általában rájuk hagyjuk, hogy saját tempójukban, időbeosztásuktól függően tudjanak haladni vele, szükség esetén viszont természetesen együtt is végezhetjük. Ezt követően jöhet maga a rendszerezés, mely során középre hordjuk az összes egy csoportba tartozó tárgyat, és úgy helyezzük vissza a szekrénybe tárolóegységek segítségével, hogy közben egy átlátható, szemet gyönyörködtető, fenntartható rendszert hozunk létre, melyet szívesen megmutatnál másnak is, és nem rejtegetnél tovább zárt szekrényajtók mögött. Mi hiszünk abban, hogy mint számos területen, itt is nagyon hasznos tud lenni egy külső szempár, hiszen friss meglátásokkal érkezünk, bevált praktikákat hozunk és kezünkbe vesszük a munka nehéz részét, amely az embereknek általában a legnagyobb fejtörést okozza, esetleg kapacitás hiányában félbehagyásra sarkallhatja őket. Mi nemcsak egy módszert adunk, hanem önmagunkat is, időnket és energiánkat, hogy egy harmonikus otthont teremthessünk ügyfeleinknek. Irodarendszerezésben egyenlőre még nem gondolkodtunk, de ez akár egy jó lehetőség lesz a későbbiekben, hogy szolgáltatási portfóliónkat bővítsük.

harmonia-otthon-lakas-lakberendezes

4. Mit jelent számotokra egy izgalmas feladat? Ha egy adott üres lakást úgymond a kezdetektől rendszereztek vagy ha már konkrét, meglévő tereket alakíthattok át?

Mindkettőnek megvan a maga pikantériája. Az üres lakásnál annyiból könnyebb lehet, hogy még semminek nincs bevált helye, nem kell kipakolni, középre hordani a dolgokat, így mi alakíthatjuk ki az első rendszert. Gyakorlatilag olyan ez, mint egy tiszta lap, egy új lakóhelynél mindig az a cél, hogy szép, esztétikus, de funkcionálisan is remekül működő teret hozzunk létre. Például egy költözés esetén még minden dobozban van, és saját tapasztalat alapján is mondhatjuk, hogy onnan a legkönnyebb kiszelektálni a tárgyainkat, eldönteni, hogy mi az, ami tényleg szükséges.

A meglévő térnél viszont pont az a nagyobb kihívás, hogy sokszor az emberek évekig, évtizedekig egy helyen laknak, és ez sok esetben átcsap egy úgymond “gyűjtögető” életmódba. Ilyenkor látszólag mindennek megvan a bevált helye, még ha nincs is teljesen rendszerezve, azonban a rendszerezetlen tárolással hajlamosak vagyunk felhalmozni dolgokat, mert nem látjuk át, mi is lapul a fiók mélyén. Ha esetleg rászánjuk magunkat a szelektálásra, sok esetben nehezen válunk meg tárgyainktól, sajnáljuk őket kidobni, elengedni, hiszen kiadtuk rájuk a pénzt. Ilyenkor fontos ezt a gondolkodásmódot újra keretezni és elengedni a “jó lesz az még majd valamire” gondolatokat. Mi, mint otthonrendszerezők segítő kérdésekkel, rávezetéssel és egy más szemléletmóddal igyekszünk tanítani, mentorálni ügyfeleinket, hogy lehet másképp is. Hiszen sok esetben azt hisszük, zárt ajtók mögött nem látjuk, és legfőképp mások nem látják azt a sok felesleges tárgyat, a lelkünkre mégis súlyként nehezedik a tudat, hogy ott van.

otthon-lakas-lakberendezes

5. Mi lenne számotokra az “álommeló”, a nagybetűs kihívás?

Számunkra minden projekt egy új kihívás, hiszen minden ember más: a személyiség, az igények, a rutinok, és minden háznak megvannak a saját energiái, más bútorok, más tárgyak, más elrendezés. Minden projektnél egy másfajta, személyre szabott rendszerre van szükség. Így talán azt mondhatnánk, hogy minél nagyobb a rendszerezendő terület, minél nagyobb szakértelemre van szükség, minél több a kiszelektálandó dolog, minél elveszettebb a folyamatban az ember, nekünk annál izgalmasabb, hiszen annál többet tudunk segíteni, tanítani, és tenni azért, hogy az otthona újra legyen töltve harmóniával, továbbá ez a helyzet magával hozhatja azt is, hogy más embereken is tudunk segíteni, akár nagyobb volumenben a kiszelektált, de még jól hasznosítható tárgyakkal.

6. Újrahasznosításra kerülnek-e azok a feleslegesnek ítélt tárgyak, amik egyes rendszerezések után megmaradnak?

Állapotuktól függően az elsődleges cél mindenképp az, hogy rászoruló családoknak adományozzuk a kiszelektált tárgyakat. Amennyiben már szakadt, törött, hiányos, de még újrahasznosítható, akkor pedig mindenképp egy szelektívben végzik az adott tárgyak. Szeretnénk ezzel a kezdeményezéssel a társadalmi felelősségvállalás és a környezettudatosság fontosságára is felhívni a figyelmet, hiszen a mai materialista, pazarló, rohanó világban sokszor elfeledkezünk ezek fontosságáról.

harmonia-otthon-lakberendezes

7. A jelenlegi COVID helyzet miatt, online tanácsadásként működtök? Hogyan hidaljátok át ezt az időszakot?

Természetesen reagálunk a jelenlegi helyzetre, a korlátozások függvényében és az igényeknek megfelelően a konzultációt online formában is tudjuk tartani, ha pedig van rá lehetőség és személyesen történik, abban az esetben is nagyon figyelünk az előírásokra és ügyfeleink egészségére. Ez az időszak egyébként kedvező is számunkra olyan szempontból, hogy a jelenlegi elsődleges célunk az otthonrendszerezés, mint szakma megismertetése az emberekkel, a működésünk és magunk bemutatása, hogy kik állnak a Harmóniagyár mögött, tanító jellegű, érdekes és praktikus tartalmak megosztása az emberekkel, és nem utolsó sorban a bizalomépítés. A különböző közösségi média platformok nagyszerű terepet nyújtanak ezekhez.

8. Milyen konkrét terveitek vannak a jövőre nézve?

Rövid távú célunk, hogy az otthonrendszerezést köztudatba hozzuk elsődlegesen Debrecenben és a keleti régióban, hogy az emberek olyan szolgáltatásként tekintsenek rá, melyet bátran, mindenféle nehéz érzésektől mentesen mernek igénybe venni, akár egy gyermekfelügyeletet, vagy otthoni takarítást.

Hosszú távú terveink között szerepel, hogy bővítsük a Harmóniagyár szolgáltatásainak listáját lakberendezéssel, stílus tanácsadással. Emellett nagy álmunk válna valóra, ha egy kis stúdiót tudnánk létrehozni, ahová az emberek személyesen is betérhetnek, megismerkedhetnek velünk, rövid workshopokon vehetnek részt, illetve tárolókat vásárolhatnak, amelyekkel még harmonikusabbá tudják tenni otthonuk rendszereit.

Harmóniagyár – Otthon újratöltve

E-mail: harmoniagyar@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Harmoniagyar

Instagram: https://www.instagram.com/harmoniagyar/

Youtube: https://youtube.com/channel/UCvgfzgzsTUpVOxsqgTXII-w