Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

"Szárnyalhat az ember képzelete... Ez egy lakberendezőnek maga a Kánaán!"

Kerma Design
2022. 05. 25. 11:11:44
"Szárnyalhat az ember képzelete... Ez egy lakberendezőnek maga a Kánaán!"
Lakberendezőket bemutató cikksorozatunkban Horváth Gabriella tervezőt kérdeztük a hivatásával kapcsolatban.

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod?  

 Az első igazán konkrét mérföldkő az volt, amikor a családi házunkat építettük. De nem igazán a tervezés, anyagválogatás, berendezés idején, - habár feltűnően nagyon élveztem a folyamatot és képes voltam rendszeresen hajnalig ülni a gép előtt a megfelelő lámpa vagy bútor kiválasztása kapcsán- inkább, amikor elkészült a ház. Többször voltak ugyanis vendégeink, akik rendszeresen megjegyezték, hogy mennyire szép, otthonos és harmonikus. Volt aki kerek perec megmondta, hogy nem is érti miért nem ezzel foglalkozom hivatásszerűen. Ekkorra már azért egyre többször gondolkodtam én is ezen, hiszen, ha jobban belegondolok, akkor már egészen fiatal koromban is szerettem rendezgetni a saját, vagy barátnők szobáját. Berendezett alaprajzokat firkálgattam, hogyan nézne ki itt az ágy, vagy ott a szekrény. Szerettem eljátszani a gondolattal egy lakást látva, hogy én hogy rendezném be máshogyan. Persze attól még nem lesz lakberendező az ember, mert szeret ezzel foglalkozni és jó ízlése van, ezért utánajártam, hogy milyen formában oktatják ezt a szakmát.

hc-lakberendezes-blog-cikk-kerma

A korábbi munkám mellett jelentkeztem egy lakberendező iskolába Budapestre, aminek az elvégzése után rátaláltam egy magyar fejlesztésű tervezőprogramra. Szerencsére ők rendszeresen szerveznek tanfolyamokat, mert azért kicsit sem mondanám egyszerűnek ezeknek a tervezőprogramoknak a használatát. Több kurzuson is részt vettem és rengeteget gyakoroltam, hogy minél jobban tudjam használni a programot. Aztán, mint a lakberendezők túlnyomó része, először én is ismerősöknek, barátoknak segítettem az otthonuk szebbé formálásában, majd külsős burkolattervező lettem egy debreceni tüzépnél. Ezután már egyre többen kerestek meg, hogy segítsek akár tanácsadás, akár tervezés, anyagválogatás vagy egy lakás teljes berendezése kapcsán.

hc-lakberendezes-blog-kerma

Miért szereted ezt a szakmát? Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább? 

 Azt szeretem benne, hogy nagyon változatos, szárnyalhat az ember képzelete, alkothat nagyszerű, látványos dolgokat, amikkel ráadásul másoknak örömöt szerez.  Nincs két egyforma munka, ma már annyira széles paletta áll rendelkezésre, a burkolatoktól kezdve a tapétákon, színeken, anyagokon át, hogy szinte csak a képzelet szab határt a megvalósításban. Ez egy lakberendezőnek maga a Kánaán. Képes vagyok órákat eltölteni anyagok válogatásával, összepárosításával. Amikor pedig elkészül a hónapok munkájával megálmodott enteriőr és minden a helyére kerül, az nagyon jó érzés.

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

 A szimpátiát és a közös hang megtalálását.

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban? 

Magánembereknek, lakások vagy családi házak berendezése kapcsán, bár társasházi lakások belső látványterveit is készítettem már.

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

Mindkettőnek megvan a maga előnye, ami könnyebbé teszi, de van hátránya is. Egy üres lakás még nagyon tiszta lap, szinte bármi lehet belőle ez egyrészt könnyebbség és nehézség is egyben. Tapasztalatom szerint ilyen esetben sokkal elveszettebbek az emberek a lehetőségek tárházát látva. Az átalakítás általában több kompromisszumot követel, de mivel az már egy korábban lakott otthon, így jobban láthatjuk, hogy mi az, ami ezért vagy azért nem jó, ami nem tetszik, amin változtatni kellene. Nem tudnék választani a kettő közül.

Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

 Igazából mindre. Egyik inspirálja a másikat. Amikor benne vagyok egy munkában akkor mindig az a legkedvesebb. Aztán amikor előveszem a korábbi terveket, fotókat, akkor mindig eszembe jut, hogy hú, tényleg ez is milyen klassz volt.

hc-lakberendezes-lakas-terv

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

Az internet korában ez már nagyon egyszerű. Nagyon sokat böngészek rajta, van, hogy keresek valami konkrét dolgot és a végén rátalálok valami teljesen más, új anyagra, termékre. Ezeket mindet szépen lejegyzem, elmentem, mert szükség lehet rá egy másik projektben.

Ma már szinte minden gyártó rendelkezik közösségi média profillal, ott naprakészen bemutatják az új termékeiket.

Termékbemutatókon, kiállításokon is nagyon sok újdonsággal lehet találkozni.

Például ez is egy nagyon izgalmas része ennek a szakmának, ez a folyamatos és viszonylag gyors változás.

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

Mindig próbálok a legközelebb kerülni ahhoz a stílushoz, amit a megrendelő elképzelt magának, amiben ő jól érezné magát. Bele kell élnem magam az ő élethelyzetébe, szokásaiba, hogy az ő fejével, de az én stílusérzékemmel dolgozzak. A modern klasszikus stílus viszont a maga visszafogottságával, finomságával nagyon a szívem csücske.

kerma-design-falpanel-lakas

Mesélj egy kicsit a saját otthonodról. Milyen tárgyak és színek vesznek körül?

Az előző kérdésre visszautalva, nem meglepő módon modern klasszikus stílusú. A színekben főleg föld színek dominálnak, krém, bézs, barna, szürke, élénkítésként megjelenik a zöld is picit. Az általános használati tárgyakon túl szeretem a finom vonalvezetésű, melegséget, otthonosságot sugárzó tárgyakat.

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek? 

 Ezt mindig a munka határozza meg, ha a stílusba beleillik, akkor természetesen ajánlom, illetve használom ezeket, vagy csak éppen megjelenítem, felvillantom egy kicsit.

Lehet-e tudni, milyen meg nem valósított terveid vannak még a lakberendezés terén? 

 Ez inkább álom, mint terv. Nagyon jó lenne egy lakberendezési stúdiót kialakítani, több stílust bemutató enteriőrökkel, amelyeket rendszeresen megújítanék, átalakítanék és évszakonként felöltöztetnék az aktuális hangulatnak megfelelően. Lehetne mondjuk tavasz vintage- ben, karácsony klasszikusban, októberi ősz loft-ban. 

lakberendezes-faldekoracio-otthon

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

 Általában én szoktam ajánlani. Véleményem szerint minden korosztályhoz lehet igazítani a 3d paneleket, a megfelelő anyagválasztás és elrendezés a jó végeredmény kulcsa. Ma már szinte minden helyiségre van falpanel megoldás.

Szerinted mitől egyediek a Kerma bőrpanelek? 

 A felhasználhatóságuk sokszínűsége miatt. Az alak, a méret, az anyagok, színek változatossága rendkívül sokrétű alkalmazhatóságot tesz lehetővé. Ha mindezekhez még egy kis kreativitás is párosul, akkor az tényleg odavonzza a tekintetet. Mindezeken túl egyszerűen, tisztán lehet vele dolgozni, hamar, látványos változást érhetünk el velük.

 

kerma-design-falburkolat-dekorpanel

 

 

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

 Nagyon szeretek kertészkedni, látni a kert évszakról- évszakra történő változását, ha viszont pihentető szabadidőre vágyom akkor szívesen olvasok, vagy filmet nézek.

lakas-terv-otthon-lakberendezes

Link: Home Concept Lakberendezés   Facebook

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezés lakberendező