Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Itt jársz: > Kezdőlap >

Penész a falon!

Penész a falon! Mitől lehet penész a falakon? Rakhatunk-e penészes falra burkolatot? Hogyan lehet a penészt eltávolítani? 

A penészes fal probléma! Nem kicsi! A penész kialakulásának több oka is van. Többször kaptunk már kérdést érdeklődő ügyfelektől, hogy penészes falra lehet-e falpanelt rakni. Erre egyértelműen NEM a válaszunk. Penészes falra semmilyen burkolatot ne rakjunk. Először szüntessük meg a problémát! Kíváncsiak voltunk, hogy ebben a témában "hogyan vélekedik" és milyen válaszokat kapunk a mesterséges intelligenciától. Az OpenAi chat robotot kérdeztük:

penesz-a-falon

Mitől lehet penész a falakon a lakásban?

A penész kialakulása a falakon a lakásban több dolognak is köszönhető lehet, például:

Magas páratartalom: Ha a lakásban magas a páratartalom, akkor a falakon könnyen kialakulhat penész. A pára forrása lehet például a főzés, mosás, zuhanyzás vagy az általános nedvesség a lakásban.

Rossz szellőzés: Ha a lakásban nem megfelelő a szellőzés, akkor a nedvesség a falakban maradhat, ami ideális körülményeket teremt a penész kialakulásához.

Rossz szigetelés: Ha a falak nem megfelelően szigeteltek, akkor a hideg falakon könnyen kicsapódik a pára, ami hozzájárul a penész kialakulásához.

Vízkár: Ha a lakásban volt vízkár, például a tető meghibásodása vagy a vízvezetékek szivárgása miatt, akkor a nedvesség bejuthat a falakba, ami kedvező feltételeket teremt a penész kialakulásához.

Rossz minőségű vakolat vagy festék: Rossz minőségű vagy megfelelően felhordatlan vakolat vagy festék a falakon kedvező környezetet teremthet a penész számára.

Fontos tudni, hogy a penész kialakulása nemcsak az egészségre káros, hanem az épület szerkezetére is hatással lehet, így fontos megfelelően kezelni és eltávolítani a problémát. Ha a penész nagyobb területet érint vagy rendszeresen visszatér, ajánlott szakember segítségét kérni.

penesz-a-lakasban

Hogyan, vagy mivel lehet a falról a szobában a penészt eltávolítani?

A penész eltávolítása a falról a szobában néhány módszerrel lehetséges:

Vegyszeres penészeltávolítók: Ezek a termékek kaphatók boltokban vagy online, és hatékonyak lehetnek a penész eltávolításában. A terméket a penészes felületre kell permetezni, majd hagyni hatni az előírt időt. Ezután a felületet alaposan ki kell tisztítani és alaposan át kell szellőztetni a helyiséget.

penesz-a-lakasban-otthon

Ecet és szódabikarbóna: Az ecet és szódabikarbóna hatékony lehet a penész eltávolításában, és környezetbarát alternatívája a vegyszeres termékeknek. Keverjünk össze egy rész ecetet és egy rész vizet, majd permetezzük az oldatot a penészes felületre. Hagyjuk hatni körülbelül egy órán át, majd dörzsöljük le a penészt a felületről szódabikarbónával. Végül töröljük le a felületet tiszta vízzel.

Fehérítő: A fehérítő hatékony lehet a penész eltávolításában, de csak fehér falakon használható, mert egyéb színű falakra foltokat hagyhat. Keverjünk össze egy rész fehérítőt és tíz rész vizet, majd permetezzük az oldatot a penészes felületre. Hagyjuk hatni körülbelül 15 percig, majd alaposan töröljük le a felületet tiszta vízzel.

Fontos, hogy a penész eltávolítása után alaposan szellőztessük a helyiséget, hogy megszüntessük a nedvességet, ami a penész kialakulásának fő oka. Ha a penész nagyobb területet érint vagy rendszeresen visszatér, ajánlott szakember segítségét kérni.

penesz-problema

Penészes falra lehet rakni falpanelt?

Ha a falon penész van, akkor először el kell távolítani azt, mielőtt falpanelt vagy bármilyen más borítást raknánk rá. A penész jelenléte ugyanis az egészségre káros lehet, és a falpanelek, vagy bármilyen más burkolat, tapéta stb alatt tovább terjedhet.

A penész eltávolításához javasolt szakember segítségét kérni, mivel a folyamat során különleges eszközökre és védőfelszerelésre van szükség. Fontos, hogy a penészt ne csak az érintett felületről távolítsuk el, hanem az okát is megszüntessük (például javítjuk a szigetelést, javítjuk a szellőzést stb.), hogy ne alakulhasson ki újra.

Miután a penészt teljesen eltávolították és megoldották az okát, akkor lehet gondolkodni a falpanelek felszerelésén. Lehetőség szerint olyan falpanelt válasszunk, amely kellően szellőzik, így csökkentve a nedvesség és penész kialakulásának kockázatát. A falpanelek felszerelése előtt érdemes továbbá gondoskodni a megfelelő szellőzésről és nedvességelvezetésről is.

falburkolat-penesz

Milyen falpaneleket, falburkolatok szellőznek a falon?

Számos olyan falpanel és falburkolat létezik, amelyek segítenek a fal szellőzésében. Ezek között találhatók:

Fa burkolatok: A fa burkolatok természetes anyagok, amelyek általában megfelelően szellőznek. A fa szemcséi lehetővé teszik a levegő áramlását, így csökkentik a nedvesség felhalmozódását.

Beton burkolatok: A beton burkolatok szintén megfelelően szellőznek, mivel a beton magába szívja a nedvességet, és ezzel csökkenti a falon maradó nedvességet.

Kerámia burkolatok: A kerámia burkolatok könnyen tisztíthatók, ellenállnak a penésznek és a nedvességnek, és megfelelően szellőznek.

Kő burkolatok: A kő burkolatok általában nagyon tartósak, és megfelelően szellőznek. Azonban a kő burkolatok esetében fontos figyelni a helyes felszerelésre és a megfelelő szellőzésre.

Műanyag burkolatok: A műanyag burkolatok általában könnyen tisztíthatók, ellenállnak a nedvességnek, és megfelelően szellőznek.

Fontos megjegyezni, hogy a falpanelek és falburkolatok szellőzésének hatékonysága nagyban függ a helyes telepítéstől és a megfelelő szellőzést biztosító tervezéstől.

takaritas-penesz

A legjobb megoldás penészes falra olyan anyagok alkalmazása, amelyek megfelelően szellőznek, és ellenállnak a nedvességnek és a penésznek. Ha a falban levő penész nagyon súlyos, akkor javasolt először az alapvető probléma, vagyis a nedvesség és a penész forrásának megszüntetése. Ezután javasolt a falburkolat kicserélése olyan anyagra, amely ellenáll a penésznek és a nedvességnek.

penesz-gomba-otthon

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerma közösség lakberendezés