Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Minden amit a Wallart 3D falpanel felrakásáról tudni kell!

Kerma Design
2022. 05. 09. 12:37:00

Részletes felrakási útmutatónkban bizonyára mindenki talál hasznos információt és bízunk benne, hogy segítség lesz kezdőknek, kivitelezőknek egyaránt. Olvassa el figyelmesen az utasításokat a termék használata előtt!

1. LÉPÉS: szükséges anyagok és eszközök
• nedves rongy és víz
• kés, pvc vágó kés
• 350-es csiszolópapír
• szintező és ceruza a jelöléshez
fém vonalzó
• alapozó / tömítő
• ragasztók a szereléshez: (1) spray kontaktragasztó (2) víz bázisú folyékony ragasztó (3) kétoldalas ragasztó

 

2. LÉPÉS: kezdeti felület-előkészítés
A terméket lehetőleg viszonylag sima síkfelületre rakjuk fel. A felület legyen tiszta, száraz és törmelékmentes. Minden nagyobb lyukat vagy súlyosabb károkat, amelyek zavarhatják a felrakást, ki kell javítani. Ha fényes vakolt vagy festett a falfelület, akkor durvára kell a felületet csiszolni a ragasztáshoz.

 

3.LÉPÉS: falpanel  előkészítés
Paneleknek kell 48 óra abban a környezetben ahova felrakva lesznek, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet.

Ellenőrizze paneleket a ragasztás előtt, hogy az élek és az oldalak nem igényelnek e vágást. Mindenre gondosan ügyelnek a gyártás során, de néhány régebbi állományban még mindig lehet találkozni kisebb hiányossággal, ezért kérjük, ellenőrizze a felrakás előtt.

4. LÉPÉS: falpanelek felrakása

El kell dönteni, hogy a felrakás faltól falig, egy lebegő designban, egy csíkban, stb… legyen. Fontos, hogy ezt a jól át kell gondolni a megkezdés előtt. Ha nem biztos benne, fektesse le a paneleket a padlóra, vagy rajzoljon egy rácsot a falon, hogy segítsen eldönteni.
Ha a tervezett helyen konnektor vagy villanykapcsoló található, biztonsági lemezekkel le lehet fedni őket, hogy a termék alatt rejtve maradjon. Ezt egy villanyszerelővel kell elvégeztetni. A panelek vághatóak, festhetőek. A panelek tetszés szerint variálhatóak. A végeredmény csak a fantáziánkon múlik.

 

 

Választható felrakási módszer 2. (csempeszerűen, fugázó kereszttel)

 

A 3d falpaneleket használhatjuk, felhelyezhetjük a csempékhez, járólapokhoz hasonlóan is, moduláris formában is, ami azt jelenti, hogy a panelek nem réskitöltéssel, a hézagok kiglettelésével történik, mivel a panelek nem érintkeznek közvetlenül egymással, hanem közöttük egyenletes távolság van. Az egyenletes különbséget a hidegburkolásnál használt csempe fugázó kereszttel végezhetjük el. Használhatjuk a kerámia keresztet, mint a vezető. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy felrakja a terméket. A felrakás előtt fesse le a paneleket egy rétegben, majd száradás után a terméket egyszerűen ragassza a falhoz és vezetőnek használja a fugakereszteket. A ragasztó száradását követően távolítsa el a fugakereszteket, majd fesse át a paneleket és a falat a kívánt színre. Érdekes, egyedülálló hatást érhetünk el, ha a falat előre egy másik, eltérő színnel fessük le mint a paneleket. Ebben az esetben a paneleket 2 rétegben készre fessük, mert az eltérő falszín miatt a ragasztást követően erre már nincs mód.

A legelterjedtebb és általában használt felrakási mód a panelek folyamatos, összefüggő elhelyezése a kívánt falfelületen. Az igényes, tökéletes eredmény érdekében kérjük, kövesse a gyártó utasításait és az ajánlott ragasztót használja!

Az első lépés, hogy a 3d paneleket csomagoljuk ki és hagyjuk a terméket 48 óráig a felrakás helyszínén akklimatizálódni. Az különböző helyiségekben, a zárt csomagolás, és a szállítás miatt a páratartalom bizonyosan eltérő értékei miatt szükséges a paneleket a felrakást megelőzően a kivitelezés helyén kicsomagolt állapotban „pihentetni”.

Ha azt észleli, hogy a panel egy kissé meghajolt, akkor óvatosan kell hajlítani, hogy egyenes legyen, mert csak a sima panelek tapadnak megfelelően a falhoz. Kiemelt figyelmet szenteljen a szélekre, és biztosítja, hogy azok közel 100%-os lapos, sima felületűek legyenek amennyire csak lehetséges.

Ragasztás előtt ellenőrizze, hogy a panelek hibátlanok, nincs rajtuk esetleg semmilyen gyártási hiba. A paneleket célszerű a felhelyezés előtt egy rétegben lealapozni a kívánt színre. A száradást követően vigyük fel az ajánlott ragasztót a panel hátuljára, majd szorosan helyezzük egymás mellé. Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hézaggal dolgozzunk, mert ha a panelek tökéletesen illeszkednek, akkor a fugázás, hézagkitöltés is kevesebb és könnyebb lesz. A felhelyezést követően a felesleges ragasztót egy nedves ronggyal távolítsuk el. Figyeljük arra, hogy a rongy ne legyen durva, vagy esetleg ne eressze a színét.

Kerüljük a túlzott törölgetést is, mert ha a rongy túl nedves, akkor kárt okozhat a panel felületén (kioldja a cellulózt), ez főleg a még festetlen paneleknél lehet gond.

A Wallart felrakási útmutató letölthető itt: Letöltés

Tartalomhoz tartozó címkék: WallArt 3D falpanel