Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Interjút készítettünk Andok Zsuzsanna lakberendezővel

Kerma Design
2020. 10. 13. 23:32:21
Interjút készítettünk Andok Zsuzsanna lakberendezővel
AZDesign - Lakberendezés A-tól Z-ig

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod? 

Mondhatnám, hogy gyerekkoromban kezdődött, mert már akkor szerettem legóból kisebb-nagyobb házakat építeni és berendezni, vagy kilépve a nagybetűs életbe a sok költözködés hozta. A fordulópontot mégis a saját házunk belső tervezése jelentette. Rájöttem, hogy az igazán kreatív alkotás szabadságát a lakberendezés adja számomra. 2013-ban végeztem a Junior Art Centernél, emellett kertépítő vizsgát is tettem. Először főállás mellett, elsősorban barátok és család részére terveztem, mára főállásban dolgozom lakberendezőként, enteriőrtervezőként.

andok-zsuzsanna-lakberendezo

Miért szereted ezt a szakmát?
Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább?
 

Szeretem, mert változatos, hiszen minden munka más, nincs két egyforma lakás vagy két egyforma megbízó. Emellett többféle tudást és készséget igényel, például: tudni kell a megbízó fejével gondolkodni, ismerni kell a tervezési elveket, kezelni 3D tervezőprogramot, kalkulálni a költségeket, tárgyalni, szervezni a munkát, beszerezni az anyagokat. Leginkább a végeredményt, amikor együtt örülünk a terv szerint megvalósult álomnak.

lakberendezo-andok-zsuzsanna

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

A bizalom, ezért is hívják az ügyfelet ebben a szakmában megbízónak, a tervezőt megbízottnak, illetve a munkát megbízásnak. Emellett nagyon fontos az ügyféllel az összhang. Amikor hasonló vagy azonos a gondolkodásmódunk szinte garantált a siker és tökéletes a végeredmény.

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban? 

Elsősorban magánházakat, lakásokat, nyaralókat tervezek, de vannak megbízásaim panzióra, irodára, étteremre, üzletre.

design-andok-zsuzsanna

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

A funkciót tekintve átalakításnál variálható a tér, felcserélhetőek a helyiségek, az üres lakásnál ez többnyire már adott.

Viszont színvilág és stílus kialakításakor egyszerűbb, amikor üres a lakás. Ilyenkor „tiszta lappal” indul a tervezés, gyakorlatilag bármi kihozható, míg átalakításnál előfordul, hogy alkalmazkodni kell meglévő tárgyakhoz, berendezésekhez, burkolatokhoz.

Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

Minden egyes munka fontos számomra. A legelső munkám, a saját otthonom. Igazából innen indult minden és indul a mai napig, mert itt is dolgozom.

Szívesen emlékszem vissza az első fizetős munkámra, ami ráadásul meg is valósult, tervek szerint. Fontosak az olyan munkák is, amiből tanulok, fejlődöm vagy eltér a megszokottól.

kerma-design-riport

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

Ebben a szakmában is nélkülözhetetlen a naprakész tudás, és fontos az élethosszig tartó tanulás. A tudásomat szakmai irodalom olvasásával-tanulmányozásával, hazai és nemzetközi kiállításokon való részvétellel, tanfolyamokon, továbbképzéseken bővítem.

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

Minden stílusban van valami, ami tetszik. Mégis, ami az évek során közelebb került hozzám azok: indusztriál, loft, country, vintage, shabby chic, minimál, és az eklektikus. 

lakberendezes-riport-kerma

Mesélj egy kicsit a saját otthonodról. Milyen tárgyak és színek vesznek körül?

Tökéletességre és egyszerűségre törekszem munkámban és magánéletemben egyaránt. Ezért letisztult, praktikus és funkcionális az otthonom. Természetes anyagok és színek jellemzik. A legszükségesebb tárgyak és berendezések vesznek körül. 

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek? 

Fontos tisztában lenni az éppen aktuális trendekkel, de nem ez határozza meg egy-egy munkámat. Az első az ember, és a köré tervezett és felépített tér, ami funkcióját és berendezését tekintve lesz otthon, üzlet, iroda. 

Lehet-e tudni, milyen meg nem valósított terveid vannak még a lakberendezés terén? 

Tanulást illetően jelentkeztem és sikeresen felvételt nyertem a mesterkurzusra, mely egy magasabb szintű képzettséget, felsőfokú végzettséget jelent.

Munkámban szolgáltatás és tevékenységbővítésen töröm a fejem, tervben van saját bemutatóterem létesítése, mely megvalósításán dolgozom.

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

Ha éppen beleillik az általam tervezett enteriőrbe mindenképpen javasolom megrendelőmnek, hiszen praktikus, könnyen tisztítható, védi és melegebbé teszi a falat, emellett változatos-variálható és egyedi. Emellett könnyen kivitelezhető és dekoratív. 

Szerinted mitől egyediek a Kerma műbőrpanelek

Az egyedisége a végtelen szín, anyag és minta variációba rejlik, mely számos lakberendezési stílusban megállja helyét.

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

Igyekszem minél több időt tölteni családommal és kutyámmal, sportolni-mozogni, kertészkedni, illetve új hobbimnak élni.

Andok Zsuzsanna lakberendező weboldala ide kattintva elérhető: azdesign.hu