Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Itt jársz: > Kezdőlap > Blog >

Hogyan lesz mutatós és egyedi a faldekorációd?

Hogyan lesz mutatós és egyedi a faldekorációd?

A bútorok átgondolt elrendezése mellett legalább ennyire fontos a dekoráció megtervezése is. Hiszen amikor belépsz egy lakásba, akkor érzed otthonosnak, ha minden a helyén van, ha az egész egységes. Hiába vannak praktikusan elrendezett, szép bútoraid, ha az összképet tönkreteszi egy rosszul elhelyezett kép, lámpa vagy egy oda nem illő falburkolat. 

A jó ízlésen túl a tudatos előre tervezés sokat lendíthet otthonod harmonikus megjelenésén. Ebben segítenek az alábbi szempontok.

 

Képek elhelyezése, elrendezése

 

Képek elhelyezésénél törekedj arra, hogy azok szemmagasságba kerüljenek. Több kisebb képből mutatós kompozíciókat állíthatsz össze. A különböző képek között legyen valami összekötő kapocs: például azonos stílusú képkeret vagy mondjuk csak fekete fehér fotók vagy azonos színvilág, téma stb. De például az is nagyon figyelemfelkeltő lehet, ha a csupa fekete-fehér fotó között egyetlen színes is van. Hiszen az ilyen képcsoportoknak a dekoráláson túl az is a céljuk, hogy kiemeljenek, hogy fókuszpontot teremtsenek. Például ezzel hangsúlyozhatod a kanapé körüli területet.

 

Lámpák a térben

Miután a bútorok helyét megtervezted, utána be kell mérned a lámpák, függesztékek, falikarok helyét is. Például, ha tudod, hogy a kanapé mögötti falra képeket szánsz és ezt meg is világítanád, a kanapé középvonalában, a tervezett kompozíció fölött kb. 20 cm-rel helyezd el a falilámpát.

Fontos, központi hely az étkezőasztal is. A fölötte elhelyezett lámpa akkor világítja be megfelelően a teret, ha kb. 170-180 cm-ig lóg be. Téglalap alakú asztalnál, ha az 140 cm-nél szélesebb, legalább két pontról induljon ki a függeszték. Reggeliző pultoknál is ez az ideális belógatási mélység.

Ágyban olvasáshoz nemcsak éjjeliszekrényen elhelyezett lámpát vagy falikart használhatsz, hanem függesztettet is, amely egyben hangulati és dekorációs elem is lesz.


 

Falburkolat, tapéta

Különösen azokban a helyiségekben, ahol van egy hosszabb, csupasz falszakaszt, érdemes a monotóniát megtörni valamilyen burkolattal, tapétával. Sokkal élettelibb, mozgalmasabb lesz a látvány, és a hangulatodra is pozitív hatást gyakorol. Szerepét akkor tudja igazán betölteni, ha kellően izgalmas, de ugyanakkor a háttérben is marad és kiemeli a bútorok szépségét vagy éppen egyszerűségét.


Konyhába, előszobába vagy a gyerekszobába remek választás lehet a táblafesték, festékes fal.


Fontos kérdés az is, hogyan díszítsd a TV körüli falat. A mai nagy képernyős tévék letisztult teret kívánnak maguk köré, ezért ne rakd körbe sok apró tárggyal. Ha van elég helyed, kerüljön a nappali központi helyére, amit remek fókuszponttá alakíthatsz. Befejezésül nézzünk néhány példát erre is!


 


 


Remélem sikerült hasznos ötleteket gyűjtened és most már bátran és tudatosan kezdesz hozzá otthonod szépítéséhez! Ha pedig segítségre lenne szükséged, keress bizalommal. 

(Képek forrása: kattints a fotókra!)

Szerző: Péntek Rita, lakberendező

tervezzvelem.eu