Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Itt jársz: > Kezdőlap > Blog >

Bútorok ízléses elrendezése

Bútorok ízléses elrendezése

Kövessük ezt a 10 alapvető elrendezési elvet a kifinomult, magával ragadó megjelenés érdekében bármely
helyiségben.

Mint egy üres lap vagy festővászon: egy bútorozatlan szoba lehet lehetőség és kihívás. A bebútorozás sokféle módja mellett honnan is tudjuk mi lesz a megfelelő megoldás? Felmerül bennünk, hogy hol is kezdjük? Átnéztem a bútorok elrendezésének néhány alapvető szabályát, és ezek alapján 10 egyszerű tippet szedtem össze. Segítenek abban, hogy akár a belsőépítészével együttműködve meg tudjuk határozni hova helyezzük vagy hova ne helyezzük el a tárgyakat, de egyedül is átgondolhatja az elhelyezési lehetőségeket.

1.Gondoljuk át, mire van szükségünk az adott szobában

Gondolkodjunk el, hogyan használjuk a helyiséget és hány ember fogja használni. Ez határozza meg a bútorok típusát és a szükséges ülőhelyek számát.

 

2. Fókuszpont azonosítása

Határozzuk meg a szoba fókuszpontját – esetleges kandalló, tűzhely, kilátás a szobából, televízió– és ennek megfelelően állítsuk be a bútorokat. Ha a szobában szeretne televíziót nézni, az ideális távolság a készülék és az ülőhely között a képernyő méretének háromszorosa (átlósan mérve). Ezért, ha van egy 150 cm-es készüléke, akkor az ülőgarnitúrának minimum 4 méter távolságra kell lennie.

 

3.Kezdjük a legmeghatározóbb darabokkal

Először helyezzük el a legnagyobb bútorokat, például a kanapét a nappaliban vagy az ágyat a hálószobában. A legtöbb esetben ezek az elemek a szoba fókuszpontjai. A gyakorlat alapján a székek egymástól legfeljebb két méter távolságra lehetnek. Hacsak nem kifejezetten kicsi a szoba, ne tegyük az összes bútort a falhoz!

4.Lássuk meg a szimmetriát

Szimmetria használata a leggyakoribb. Ez az elrendezési mód minden helyiségben látványos, legyen az iroda, átlagos szoba, fürdőszoba, stb. Az aszimmetrikus elrendezések viszont érdekessé teszik a helyiséget, de könnyen el is ronthatjuk a kinézetet.

 

5.A személymozgás útvonalai

Határozzuk meg, hogy a helyiségen áthaladó forgalom milyen irányokban lehet – általában ez az ajtónyílások közötti útvonal. Ne zárjuk el ezt az utat nagy bútorokkal. Hagyjunk 75-110 cm szélességet a főbb közlekedési útvonalakhoz, és legalább 60 cm szélességet a kisebb útvonalakhoz.

Próbáljuk meg a forgalmat egy ülőhely köré irányítani, és ne éppen a középen álló bútorhoz viszonyítsunk. Ha a forgalom áthalad a helyiség közepén, fontoljuk meg, hogy egy nagy ülőhely helyett két-három kisebb ülőhelyet alakítsunk ki. Pl. sokszor a sarok garnitúrák eltorlaszolják az útvonalat.

 

6.Cél a változatosság

Változtassuk meg a bútordarabok elhelyezését a méretük alapján a helyiségben, pásztázzuk folyamatosan a teret. Egyensúlyozzon a kezével egy hosszú vagy széles tárgyat úgy, hogy közben egy hasonló magasságú bútordarabot helyez el távol a szobában (úgy mint egy művész használja pl. az ujjait, kezét a mértékekhez). Ne tegyen két hosszú és magas tárgyat egymás mellé!

 

7."Kontrasztosítsunk" a teremben

A kontraszt érdekében kombináljuk az egyenes és ívelt vonalakat. Ha a bútor modern és díszítés mentes, rakjunk be egy kerek asztalt a kontúrok érdekében. Ha a bútor íves, tegyünk mellé egy szögletes darabot. Hasonlóképpen párosítsa a tömör, zsufa tárgyakat az üreges, levegős bútorokkal: Kombináljuk a hosszú lábú székeket egy masszív asztallal és egy tömör széket egy üveg vagy légies asztallal.

8.Figyeljünk a tárgyak könnyű használhatóságára

Helyezzünk először egy asztalt a megfelelő helyre és legyen elég távolság körülötte minden ülőhelyhez. Ügyeljünk arra, hogy asztal méretéhez illő ülőhelyeket helyezzünk el. Minden olvasószékhez lehetőleg legyen lámpa. A dohányzóasztalokat 35-50 cm távolságra kell elhelyezni a kanapétól, hogy elegendő lábteret biztosítsunk.

 

9.Körbejáráshoz helyszükség

Az étkezőben ügyeljünk arra, hogy legalább 100-120 cm legyen az asztal szélei és a legközelebbi fal vagy bútor között. Ha nem közlekedünk a székek mögött az asztal egyik oldalán, akkor elegendő a 80-90 cm távolság.

A hálószobákban hagyjunk legalább 50-60 cm-t az ágy oldala és a fal között.

 

10.Tervezzük meg

Gondolkodjunk el és időzzünk el a bútor elrendezés előtt. Mielőtt bármilyen bútort áthelyeznénk, lehetőleg tervezzük meg papíron. Mérjük meg a helyiség méreteit, írjuk fel az ablakok, ajtók és elektromos csatlakozók elhelyezkedését. Majd rajzoljunk egy alaprajzot méretpapírra a berendezési tárgyakat tüntessük fel rajta. Vagy ami még jobb, használjunk valamilyen számítógépes szoftvert a szoba tervezéséhez, melyekben könnyen megrajzolhatjuk a teret és különféle, előre megrajzolt bútorokat is belerakhatunk. Így kevesebb lesz a munka és sokkal több a „szórakozás”!

Szerző: Kovács Sándor, az Álomotthon szerkesztője