Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

"Az én szenvedélyem mindig is a kőburkolatok voltak..." -Szalárdi Zsófia lakberendezőt kérdeztük

"Az én szenvedélyem mindig is a kőburkolatok voltak..." -Szalárdi Zsófia lakberendezőt kérdeztük
Lakberendezői kérdéssorozatunk ezen részében Szalárdi Zsófia lakberendezőt kérdeztük. Zsófia eredetileg német nyelvtanárként végzett az egyetemen, jelenleg lakberendezéssel foglalkozik.  Ha érdekel, hogy hogyan került a lakberendezés világába és többet szeretnél megtudni róla, olvasd el riportunkat. 

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod? 

Mondhatnám, hogy gyerekkorom óta a lakberendezés volt az álmom...de ez nem lenne igaz. 

Az én szenvedélyem mindig is a kőburkolatok voltak, jobban mondva, gyerekkoromban még csak az ásványok és a kőzetek. Közülük is elsősorban a családommal együtt gyűjtött kövek, majd a későbbiekben az ásványbörzéken megvásároltak. 

Amikor - néhány kitérő után - 2001-ben a férjemmel megnyitottuk a "köves" vállalkozásunkat,  akkor jöttem rá, hogy ez az, amit tényleg csinálni akarok.  

Eredeti végzettségem német nyelvtanár, azonban már az első munkahelyemen - az akkori Raab Karcher Rt-nél - megismerhettem az építőipar sokrétű, izgalmas világát. A tervezésbe pedig úgy csöppentem bele, hogy először fürdőszobákat kezdtem tervezni egy 3D burkolattervező programmal a hozzánk betérő ügyfeleknek teljesen ingyen.

Majd ahogy egyre inkább nőtt az igény a terek szakemberrel való megtervezéséhez, nyitni kezdtünk a lakberendezők felé. 

Először oktatásokat szerveztünk nekik, majd annyira megtetszett és lenyűgözött ez a szakma, hogy jelentkeztem egy 2,5 éves OKJ-s képzésre a Stílusház Kreatív Művészeti Magániskolába. Úgy gondoltam ugyanis, hogy nem tehetem meg a hozzánk betérő és nekünk bizalmat szavazó ügyfelekkel, hogy lelkes amatőr módjára tervezgessek továbbra is  - és már nem csak fürdőszobákat. 

Munkáimban ezért találhatók meg szép számmal kőburkolatokkal tervezett lakások, és bár természetesen olyan megbízásokat is szívesen elvállalok, ahol nem feltétlenül szeretnének követ használni, ha tehetem, mindig becsempészem az enteriőrökbe a kőburkolatok megismételhetetlen, egyedi világát. 

 
Miért szereted ezt a szakmát? 
Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább? 

 Azért szeretem ezt a szakmát, mert rengeteg benne a szabadság és a kreativitás. Leginkább a térszervezést szeretem benne, vagyis amikor kitalálom, hogy egy tágas, üres térből hogyan lesz élhető otthon. 

 

 

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

Nagyon fontosnak tartom, hogy egymásra tudjunk hangolódni. Úgy gondolom, hogy valami közösnek kell lennie bennem és az ügyfelemben, hogy ez sikerüljön. Így tudjuk elérni a kölcsönös bizalmat egymás iránt, ami nélkülözhetetlen a  közös munkában, hiszen hónapokig, vagy akár tovább is be kell engedniük a  személyes életterükbe.

 

 

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban? 

Leginkább a magánszektorban dolgozom. A családi házak és lakások mellett terveztem már irodát, éttermet, kávézót, bemutatótermet, szoláriumot, sőt egy társasház lépcsőházát is.

 

 

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

Üres lakást könnyebb tervezni, mint átalakítani egy már meglévőt, ahol sok kötöttség lehet. Talán az átalakítás a nehezebb, de azt is nagyon szeretem, mert sokszor igazi kihívással jár.

 

 

Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

Mindegyik munkámat nagyon szeretem, de ha választani kell, akkor talán egy alpesi ház tervezése volt a kedvencem, mert egyrészről nagyon szeretem azt a stílust, másrészről abban a házban sok egyedi dolgot tudtunk bevinni mind a külső, mind a belső terekbe kötöttségek nélkül.

 

 

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal? 

Workshopok és kiállítások látogatásával. Illetve külföldi szakmai cikkeket szoktam még olvasni, mert ők mindig előttünk járnak 2-3 évvel.

 

 

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben? 

 A soft minimál, az alpesi és a loft a kedvenceim, de mindegyik stílusban nagyon szívesen tervezek.

 

Mesélj egy kicsit a saját otthonodról. Milyen tárgyak és színek vesznek körül?

Nagyon szeretem a megnyugtató beige-barna-tópszín árnyalatokat, ezeket választottam alapszíneknek, melyeket mustársárgával, mályvával és a zöld különböző árnyalataival egészítettem ki. A harsogó színeket nem kedvelem még kiegészítőkben sem. A tárgyak emlékeket hordoznak egytől-egyig, ezért fontosnak tartom őket a házunk különböző pontjain elhelyezni még akkor is, ha esetleg "kilógnak" a stílusból.

 

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek? 

Mindenképpen visszaköszönnek, fontosnak is tartom, hiszen sokszor a tervezett lakás stílusjegyi alapján meg lehet mondani, hogy ki volt a tervezője/lakberendezője.

 

 

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket? 

A kortárs/modern lakberendezési stílust kedvelők keresnek meg vele. Amennyiben a lakás stílusába beleillik, elsősorban előszobába és hálószobába szoktam ajánlani.  

 

Szerinted mitől egyediek a Kerma bőrpanelek? 

Nagyon kedvelem a Kerma bőrpaneleket, mert gyönyörűek a színei és elegáns a formaviláguk. Roppant jól fel lehet velük dobni a helyiségeket, és nem utolsósorban könnyű velük dolgozni.

 

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? 

 Nagyon szeretek utazni, mindig új helyeket megismerni, a kutyáimmal közösen programokat csinálni, olvasni és mindig valami új dolgon törni a fejem.

 Szalárdi Zsófia lakberendező weboldala IDE kattintva megtekinthető.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakberendezés lakberendező