Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Itt jársz: > Kezdőlap >

3D Falpanel a legújabb trend a belsőépítészetben

Kerma Design
2017. 08. 29. 12:32:27

falburkolat-kerma-falpanel-dekor

Falak vesznek körül minket! Falak, gátak melyeket sokszor le kell győznünk…de most nem ilyen falakról lesz szó! Hanem azokról a falakról, melyeket szintén mi emberek húzunk magunk köré, hogy aztán a falak tereket, helységeket, házakat, lakó- és munkahelyeket és otthont teremtsenek! Falakat, melyek ősidők óta megvédték az embert esőtől, fagytól, betolakodóktól. Ezeknek a falaknak  a dekorálása nem ma kezdődött. Az üres fal látványa már az ősember fantáziáját is megmozgatta, és  arra mozgalmas jeleneteket, állatokat pingált. Persze nem lakberendezési célból és talán sokkal inkább azért, mert még nem ismerte a papírt...A tréfát félretéve, egy bizonyos: az ember minden korban hol így, hol úgy, hol ezzel, hol azzal, de díszítette, burkolta az általa létrehozott épületek falait kívül-belül. 

design-falpanel-3d-kerma-falburkolat

A beltéri kialakításokat és a felhasznált anyagokat, burkolatokat nézve, nagyon széles a paletta. A sárral tapasztott, vagy kőből rakott falaktól, melyek állatbőrökkel, szőnyegekkel voltak jobb esetben burkolva, hosszú volt az út a bevezetékelt, hűthető-fűthető xps polisztirollal hőszigetelt, modern anyagokkal bevakolt, tükörsima falakig, melyeket egy lakberendező és színtervező ajánlására dekoratív 3D falburkolattal látnak el...

polistar-falpanel-falburkolat-nappali

A természetes anyagokkal történő falburkolás már igen régóta használatos. A falak fával, lambériával, kővel, vagy papírral történő burkolását ma nagyon sok esetben felváltja ezeknek az anyagoknak a modernebb, legtöbb esetben olcsóbb, „mű” változata. Persze ennek több oka is van, ha az okait szeretnénk firtatni. A mai fogyasztó társadalom hihetetlen mértékű fejlődése, a divatok, trendek felgyorsult világában a lakberendezésben, belsőépítészetben is nagy az igény minden újdonságra, legyen az burkolat, lakástextil, világítás technikai berendezés, vagy bármi más, amivel szebbé, kényelmesebbé, trendibbé tehetjük otthonunkat, környezetünket. Ez a hatalmas fogyasztás szükségessé tette olyan alternatív, akár környezetbarát, vagy újrahasznosított anyagok használatát is, mely megóvja bolygónkat, természeti értékeinek további felhasználásától.

falpanel-falburkolat-kerma-design

Gondoljunk csak például a parkettát „helyettesítő” laminált burkolatra, melyet csak a legnagyobb túlzással nevezhetünk parkettának. Gyakran megmosolyogtató volt amikor a vásárlók  például diófa parkettát keresve nézegették az erezetet a laminált lapon, vagy felfedezni vélték a gőzölt bükk jellegzetes vonásait. Az, hogy amit látnak, csak egy jól sikerült fotó és semmi köze se dióhoz, se bükkhöz talán csak akkor tudatosult bennük igazán, amikor meglátták a kék, zöld, vagy akár a fűmintás „parkettát” is! Láthattunk már sok mindent: csempemintás padlószőnyeget, kőmintás pvc-t, parkettamintás csempeburkolatot, fűmintás laminált burkolatot, műanyag álgerendát, téglamintás tapétát és még nagyon sok jól,vagy kevésbé jól sikerült lakberendezésben használt terméket. Felfedezték, vagyis használni kezdték az unalmasnak, ridegnek hitt betont kültérben-beltérben egyaránt. A látszóbetonnak nevezett padló és falburkolatok, vagy szintén a betonból készülő konyhapultok, kandallók egyre elterjedtebbek hazánkban is. Nagy változások, fejlődések voltak az épületdíszítés terén is, hiszen a gipszet sok esetben felváltotta a polisztirol alapanyagból készült stukkók, díszítőelemek.

 

A belső  falburkolatokhoz visszatérve, egy jól megválasztott színnel festett falat, ha nem is kimondottan burkolatnak nevezünk, azért még mindig a falfestés az, mely a legtöbb épületben, otthonainkban falaink burkolatát teszi ki. Mindenképpen figyelemre méltó a tapéták reneszánsza, hiszen nagyon jó tapéták jöttek ki az utóbbi években a nemzetközi tervezők stúdióiból. Stílusban, színben nincs hiány se a boltokban, se az interneten. S bár az internetes vásárlások egyre elterjedtebbek és nagyon jó tapéta webáruházakat is találunk, azért ne felejtsük, hogy a monitoron látott színek nem biztos, hogy tökéletesen megegyeznek majd a valóságban. Erre nagyon jó megoldás egyre több webáruháznál, a minta kérésének, vagy vásárlásának lehetősége. 

A falak burkolására, dekorálására nagyon sok anyag és termék létezik még, mint például: poszterek,  faltetoválások, falimatricák, csempék, különböző kövek, dísztéglák, folyékony tapéták, kenhető-szórható strukturált bevonatok, parafa burkolatok, MDF falburkolók, de tehetünk a falakra parkettát, szőnyeget, textileket, padlószőnyeget vagy akár flockolással „bársonyossá tehetjük azt. 

Amiről kicsit bővebben szeretnék írni, az egy még igen új falburkoló termék, mely egyes bejegyzések szerint -alapvetően forradalmasíthatja a belsőépítészetet. Ez nem más, mint a 3D falpanelek. Az alapvető újdonság abban rejlik, hogy ez a dekorációs falburkoló termék eltér a megszokott formáktól és szinte bárhová használható. Legyen az lakás, ház, iroda, szálloda, étterem,  közintézmény bármilyen helyisége, egy üzlet kirakata,  egy kiállítás vagy rendezvény installációjának része a 3D falpanel minden teret mozgalmassá, érdekessé tesz, legyen az új építés, kialakítás vagy felújítás. Amerikában, Kanadában, Kínában, illetve nyugati (tőlünk nyugatibb :-) országokban pl. Hollandia, Lengyelország, 1-2 éve kezdett el igazán elterjedni a dekorpanelek használata. A megszokottaktól merészen eltérő a minták kiemelkedése, mely igazán különlegessé és     igazi élménnyé teszi a látványt. Rengeteg panel minta létezik, gyártóként más-más, de ezért itt is vannak sláger minták, melyek a legtöbb cégnél vissza-vissza köszön, -ha némi változtatással is. 

 A 3D falpaneleket talán két nagyobb csoportra oszthatnánk. Az egyik csoportba sorolnám a könnyű fajsúlyú falpaneleket, a másikba a nehezebb falpaneleket. A könnyű fajsúlyú falpanelek jellemzően valamilyen növényi rostból (cukornád, bambusz) készülnek, melyek így mentesek mindenféle egészségre káros anyagtól. Ez mindenképpen előnyös a környezetre, illetve az allergiás betegek is előszeretettel használhatják otthonukban. Ezek a növényi rostból készült falpanelek nevezhetőek 3D Bio Falpaneleknek is. A panelek további előnye a kis súly,a könnyű festhetőség és ezáltal a gyors és tiszta felrakhatóság. Könnyű fajsúlyú falpanelek készülhetnek még különböző műanyagokból, műgyantákból. Ezek természetesen nem környezetbarátok, de hasonló jó tulajdonságokkal rendelkeznek. S bár a növényi rostból készült termékek könnyűek, a préselésnek köszönhetően mégis nagyon kemények. Felhelyezésük ragasztással történik,amihez mindenképpen vízesbázisú ragasztót használjunk. A falpanelek legelterjedtebb méretei az 50x50 cm és a 60x60 cm panelek. De természetesen vannak ezektől kisebb, illetve nagyobb panelek is.

 A nehezebb fajsúlyú panelekhez tartoznak az un. ásványi falpanelek, melyek elsősorban gipszből készülnek. Ilyen például a Lengyel Loft Design System 3D falpanelek. A gipsz panelek igaz nehezebbek a növényi rostból készült termékeknél, de a rendkívül jó toldhatóság   a finom tökéletes vonalak és élek, egyre szélesebb körben teszik népszerűvé ezeket a típusú termékeket.  A falpanelek ára a jobb tapétákkal és/vagy a prémium kategóriás fal- és padlóburkolatokkal (csempe, járólap) van hasonló árkategóriában. A növényi rostból készült termékek az árban kedvezőbbek. A növényi rostból készült termékeknél mindenképpen meg kell említeni, hogy újrahasznosított növényi részekből készül! Például a Holland Wallart 3D a cukornád zúzott, préselt szárából készül, így ez 100%-ban újrahasznosított anyagnak számít. A kipréselt, maradék cukornád a világ egyik legnagyobb megújuló alapanyaga, mert évente akár háromszor is betakarítható. A mai világban nagyon fontos szerepe van annak, hogy egy mellékterméket lehessen újrahasznosítani és ne hulladéktárolókban tárolják, vagy ne kelljen további energiát, költséget áldozni annak megsemmisítésére. 

A falpanelek felrakása akár házilag is megoldható, de megbízhatunk vele szobafestő szakembert is. A könnyű fajsúlyú panelek felrakása ragasztással történik. Ragasztónak vizesbázisú ragasztót, például a Mester Díszléc ragasztót, vagy Építési ragasztót használhatjuk. 

 A 3D falpanelek bármilyen tetszőleges színre festhetőek, a színekkel is fokozva a térhatást. A panelek mintái legjobban megvilágítva érvényesülnek. Surlófények használatával, illetve a felületre irányított fényekkel a minták még jobban kiemelkednek. Használjunk LED fényforrásokat, melyek kellemes színekben kaphatóak és fogyasztásuk is a legkedvezőbb.

A 3D falpanelek felhasználhatósága kimeríthetetlen. Otthoni felhasználás esetén burkolhatunk vele egy teljes falat, ritkán akár az egész helyiséget is. Jellemző, hogy csak adott falakat, vagy a fal egy részére használják dekorációként. Nagyon jól mutat tv-k mögött panelként, rakhatjuk akár csíkonként, vagy háromszög alakban is (mintától függő). Hálószobában egy kellemes színnel lefestve és hangulatos fénnyel megvilágítva rendkívül látványos. Közületi és közösségi terekben való felhasználása szintén egyre elterjedtebb. A lakberendezők, belsőépítészek előszeretettel használják, tervezik be szállodai szobákba, éttermekbe, irodaházakba, recepciós részekre, üzletekbe, pláza kirakatokba, fitnesz termekbe, szórakozóhelyre. 

Tartalomhoz tartozó címkék: otthon